Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 16:33 - Витамините в плодовете
Автор: recepti4ki Категория: Други   
Прочетен: 4067 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2010 20:12



Плодовете са източник на много от
хранителни вещества и основните витамини, необходими на организма.  Нека да разлгедаме някои плодове съдържащи витамини, които играят важна роля в поддържането на здраво тяло.

Витамин А

праскови, ябълки , портокал, диня, къпини и киви са някои от плодовете, богати на витамин А. Този витамин играе важна роля при клетъчното размножаване и образуването на хормони. От съществено значение е и за стимулиране на имунната система и подобряване на визията и растежа на косата. Витамин А насърчава растежа и правилното развитие на зъбите и костите, а недостигът му може да придизвика заболявания като нощна слепота, слаби кости и зъби , суха кожа и др.

 

Витамин B1

Известен още като тиамин, витамин B1 се съдържа в някои плодове като: портокал, грейпфрут, малини, ананас , манго, круша и лимон . Играе важна роля за превръщането на въглехидрати в енергия. Необходим е и за осигуряване на нормалното функциониране на нервната система, сърцето и мускулите. Недостигът на витамин B1 причинява заболяване, известно като бери-бери, симптомите на което включват, умора, мускулни болки , изтръпване на ръцете и краката, загуба на апетит и повръщане. Понякога това заболяване може да засегне и сърдечно-съдовата система.

Витамин B2

Рибофлавин или по-известен като витамин B2, играе значителна роля в производството на червени кръвни клетки и в растежа на тялото. Плодът с най-високо съдържание на витамин B2 е кивито.

 

Витамин B3

Най-богатите източници на витамин B3 са прасковите, бананите, кивито, динята и пъпешът. Този витамин е от съществено значение за правилното функциониране на нервната и храносмилателната система . Достатъчният прием на витамин B3 предотвратява появата на болестта „пелагра“, която причинява стомашно чревни разстройства, безсъние ,дерматит, умствена обърканост и дори деменция. Витамин B3, известен като ниацин, е необходим и при освобождаване на енергия от храната, както и за правилното функциониране на над 50 ензима.

Витамин B5

Известен още като пантотенова киселина, витамин B5 е от съществено значение за метаболизма. В най-голямо количество се съдържа в оранжевите цитрусови плодове. И бананите, Той е необходим и при производството на холестерол, който от своя страна стимулира производството на витаин D.

Витамин B6

Витамин B6 или пиридоксин или играе много важна роля в метаболизма на въглехидрати, протеини. и мазнини . Той помага в производството на антитела и по този начин играе важна роля за правилното функциониране на имунната система. Необходим е и за производството на червени кръвни телца и нормалното функциониране на нервната система. Витамин B6 се съдържа най-вече в бананите и динята. Неговият дефицит може да доведе до гадене, астма, дерматит, раздразнителност, безсъние и различни видове алергии.

Витамин B9

Витамин B9 или по-известен като фолиева киселина е нужен за растежа на клетките и за правилното развитие на ембриона. Поради тази причина е изключително важно да се приема по време на бременност. Фолиевата киселина е важна за производството на червени кръвни клетки, ДНК  и съставните части на нервната система. Плодовете с най-голямо съдържание на този витамин са: банан, портокал, киви, ягоди, къпини.

Витамин C

Този витамин е щедро разпространен бананите, лимоните, портокалите, ягодите, малините, сливите, динята, мангото и гроздето. Благодарение на силните си антиоксидантни качества, витамин C не позволява окисляването на свободните радикали, като по този начин предпазва тъканите и клетките от увреждане. Важен е и за образуването на колаген, хрущяли, кръвоносни съдове и мускулите. Той улеснява и усвояването на желязо и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Витамин Е

Витамин Е е антиоскидант, предпазващ тялото от евентуални щети, предизвикани от свободните радикали. Спомага и за образуването на червени кръвни клетки и защитава клетъчната мембрана. Този витамин е от съществено значение за правилното усвояване на витамин К.

Плодовете съдържат витамини, необходими за жизнените биохимични реакции на човешкото тяло и недостигът им може да доведе до различни болести. Витамините намаляват риска от фатални заболявания, като защитават организма от вредните свободни радикали. Освен това, плодовете са богати на минерали и фибри, които са водещ фактор за дълъг живот.

Източник: vinagizdravi.com



Тагове:   витамин,   витамин Е,


Гласувай:
0



1. анонимен - Hi
30.11.2011 20:49
Hello. <a href=http://kaleostra.info/>kaleostra</a>
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив