Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 15:35 - Защо са полезни тиквичките
Автор: recepti4ki Категория: Други   
Прочетен: 3488 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2010 23:52


   Ако царевицата е кралицата на полето, а доматът – кралят на градините, то тогава тиквичката е "сивият" кардинал.
Поради неярката окраска и слабо изразения вкус тя често бива измесетна незаслужено на заден план.
Зеленикавият зеленчук от семейство Тикви Cucurbita pepo L., известен на като тиквичка, е много полезен.
  Диетолозите направо "свалят шапка" на тиквичките. Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций,фосфор,магнезий, мед и желязо, витамини В1, В2,С , набор от органични киселини, а пропорциите между натрия и калия са в идеално съотношение (1:100). Що се отнася до килокалориите, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.
  Благодарение на изброените им качества тиквичките трябва задължително да влизат в нашето меню. Те са чудесен начин за попълване на запасите от витамин С, и за профилактика на малокръвието с атеросклероза, и за подобряване на работата
на стомашно-чревния тракт. Освен това тиквичките са чудесен диетичен продукт. Препоръчват се при болести на стомаха, дванадесетопръстника, жлъчния мехур, при затлъстяване, хипертония,малокръвие и сърдечносъдови заболявания.
  В тиквичките има по-малко вода, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли, затова пюрето от тиквички е едно от първите, които може да влязат в менюто на малките деца и бебетата. Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Алергията към този зеленчук е изключително рядка.
  Не се препоръчва прекаляването с тиквички при бъбречни заболявания, които са свързани със затруднено извеждане на калия от организма.


Източник: www.lekar.bg



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив